Akácméz

Akácméz

Az akácméz igazi Hungaricumnak számít, hiszen a Magyarországon előállított mézek közül, ez az a mézfajta, amely a legismertebbé és egyben legkeresettebbé vált szerte a világon.Az akácméz annak köszönheti ezt az igazán nagy elismerést, hogy hazánkban egész akácerdők jöttek létre, miután Tessedik Sámuel behozta Magyarországra. Hazánk egyes területein ugyanis, olyannyira jól érezte magát az akác, hogy számos új változatot hozott létre, és rendkívül nagy vitalitást nyert.Az akác, Észak-Amerikában, vagyis az eredeti hazájában azonban, inkább csak ritkás ligetekben bukkan fel, ezért is teremtett hazánknak jó lehetőséget az akácméz előállítása. A legszebb és legnagyobb akáctermő vidékek Mezőföldön, a Bakonyban és a Nyírségben lelhetők fel. Az akácméz áttetsző,színe enyhén sárga, vagy egyes évjáratokban zöldes árnyalatú. Az akácméz illata akácvirág illatú.  Gyümölcscukorban igen gazdag, így lassan ikrásodik, akár 1-2 évig is megőrzi állagát. Savtartalma a  legtöbb méznél alacsonyabb közepesnek mondható. A világ három legkevésbé kristályosodó fajtaméze közül az egyik az akácméz.Jó édesítő képességgel rendelkezik. A Magyarországon előállított  mézek közül világszerte ez a legismertebb és legkeresettebb. Az akácméz hatásai sem elhanyagolhatók a kiváló íze és állaga mellett. Májbetegségben szenvedő személyek számára kifejezetten ajánlott az akácméz fogyasztása, hiszen a benne lévő nagy mennyiségű gyümölcscukor pozitív hatást gyakorol a májra.Az akácméz remekül enyhíti a megfázást, köhögést, továbbá erős, általános fertőtlenítő és méregtelenítő hatást is gyakorol a szervezetre nézve, a benne található nagy mennyiségű robininnek és akacinnek köszönhetően. Magas kalcium tartalma elősegíti a csontképződést.  Az akácméz hatásai közé sorolhatjuk azt a pozitív tulajdonságot is, hogy a sportolók izomzatára lazító hatást képes gyakorolni.Az akácméz egyik legjelentősebb pozitívumaként említhető meg, hogy a legtöbb méztípussal ellentétben, igen alacsony virágportartalommal bír, így ennek köszönhetően kevésbé képes allergizálni. Emiatt, azok a gyermekek is, akik hajlamosan az allergiára, megpróbálkozhatnak akácvirágból készült méz fogyasztásával.

MUTASD MIND