Vegyes virágméz

Vegyes virágméz

A vegyes virágméz minden olyan méz, ami több virágfajta mézét tartalmazza. Így a növény, amiről gyűjtik és maga a méz is nagyon változatos lehet. Hazánkban 850 növényfajt tartanak számon, mint méhek által látogatott növény. A legfontosabb fafélék: Fűzek, Gyümölcsfák, Juhar, Akác, Gesztenye, Hárs, szántóföldi növények: Repce, Mustár, Facélia, Lucerna, Napraforgó, gyomnövények: Medvehagyma, Som, Selyemkóró, Aranyvessző, és a különböző mézharmatok: Fenyőfélék, Hársak, Gesztenye. Méz megjelenése nagyon változatos! A világos sárgás színtől a sárgásbarna színeken át egészen a sötétbarna, szinte fekete színekig. Íze, illata, zamata szintén sokféle, de jellemzően erős, dinamikus ízekben gazdag. Egyes esetekben előjönnek a kesernyés ízek, illetve egyesek számára olykor kellemetlen illatok is. Általában könnyen kristályosodik. A vegyes virágméz értékét annak sokfélesége, változatossága adja. Valamint magasabb ásványianyag és flavonoid tartalma. (Minél sötétebb egy méz, annál gazdagabb ásványi anyagokban és flavonoidokban.) Ebben a méz ”fajtában” megtalálható a cukrok sokfélesége mellett a legtöbb mézben előforduló vitamin és nyomelem is. Az egyik legnagyobb mennyiségben fogyasztott méz. Népszerűségét a méz változatos zamata, illetve a vegyes virágméz kedvező ára adja.

Fogyasztása minden formában ajánlott! Önmagában kanalazva. Italokba: tea, kávé, tej. Étkezéshez: kenyérre kenve magában vagy vajjal keverve, palacsintába, süteményekbe, tésztákra, sültekhez, keleti konyha édes-csípős ételeihez. A süteményekbe kifejezetten ajánlott zamatossága miatt. Különösen jól illik piros bogyós gyümölcsökkel társítva (krémekbe, fagylaltba, levesbe).

MUTASD MIND